Оригиналните снимки на Васил Левски


До нас са достигнали седем безспорно установени фотографии на Васил Левски, получили широка популярност.


Най-ранната снимка на Апостола е направена през август 1867г. В Белград, след преминаването на четата на войводата Панайот Хитов от България в Сърбия, т. нар. байряктарска снимка на Левски. Фотографията е дело на българин придворен фотограф в Белград – Анастас Карастоянов.От втората Българска легия в Белград(1867-68г.) са запазени две фотографии. Те са направени към самия край на 1867 г., или в началото на 1868г., също в Белград от Анастас Карастоянов.
На едната снимка Левски е с брат си Христо и близкия му другар Христо Иванов-Големия. Левски и Христо Големия са в черни униформи, каквито са носели легистите тогава, униформа на сръбски пехотен стрелкови баталъон според легиста Михаил Греков. Оригинален екземпляр от тази снимка се пази в музей “В.Левски” Карлово, подарена от потомците на София Зидарова-племеница на Левски.
На другата снимка от легията В.Левски е заедно със свои другари , участници в легията, в същата сръбска пехотинска униформа.Четвъртата фотография на Левски е в цял ръст облечен в бяла униформа. Тя е получила популярност като “Снимка на Левски в униформа на Първата легия”. Това е неточно. Тя е правена значително по-късно(края на 1868г., или началото на 1869г.) и излиза от ателието на известния придворен художник и фотограф в Букурещ Карол поп де Сатмари, а униформата е реквизит от ателието му.

 

 


Петият портрет на Васил Левски е направен през лятото или пролетта на 1870г., изобразен в бюст, облечен в европейски градски дрехи. Този портрет се смята за най-хубав и изразителен, даващ най-добра представа за физическия и духовен образ на Апостола. Почти по същото време се е фотографирал и седнал в 3/4 ръст, в същите дрехи. Това е шестата негова фотография.


 Седмият фотопортрет на Левски е бил най-популярен в миналото. На него Апостола е изобразен в бюст, в граждански дрехи-черно сако, риза, нагръдник, бяла колосана яка и черна модна за онова време вратовръзка. На този последен фотопортрет Апостола е вече на 35 години.
Снимката е направена в Букурещ към месец юни 1872г. След важното общо събрание на БРЦК. Тя е попаднала в ръцете на турската полиция, която я разпространила при издирването на Левски.

От седемте фотографии на Васил Левски , които не подлежат на съмнение, днес са известни 12 екземпляра.

 

 
Get Adobe Flash player